Logo Buitenlesdag

Ontwerpwedstrijd Buitenlesplek

WAUW! Wat zijn er een boel ideeën voor een Buitenlesplek ingestuurd: maar liefst 150! Een hartstikke mooi signaal dat zoveel Nederlandse (basis)scholen zich inzetten voor meer buitenles. Want buitenles is leuk, leerzaam én gezond! Een uitdagende buitenles stimuleert niet alleen beweging, maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas. “Meer naar buiten dus!”, zeggen Jantje Beton en IVN.

Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt van 10 Buitenlesplekken die tijdens de Buitenlesdag op 2 april 2019 klaar zullen zijn voor gebruik! Benieuwd welke dat zijn? Hieronder de winnende ideeën op een rij.

Buitenles is Cool!

Visio Onderwijs Haren in Haren

Op deze school komen gemarkeerde routes naar plantenbakken op hoogte voor kinderen die niet (goed) kunnen zien. Zowel staand als in een rolstoel kan je erbij! Wie kan er voelen dat de stengels al boven de grond uitkomen?

De Leertegels  

De Meent in Waalre

Deze Buitenlesplek bestaat uit een vloer van verwisselbare tegels met letters, cijfers of woorden waarmee je met een bal en pionnen spelenderwijs kan oefenen met rekenen en taal. Welk getal krijg je als je de cijfers onder de pionnen die je omgegooid hebt bij elkaar optelt?

Educatief natuur-, leer- en speelplein

OBS De Kleine Beer in Berlicum

In Berlicum komt een beweegparcours op het plein, met onder andere een cijferslang, een Twister-spel en een kleine verkeersrotonde. Aan de hand van buitenleskaartjes kan je het parcours telkens op een nieuwe manier afleggen en wordt het leren van taal en rekenen met bewegen gecombineerd.

SAMENlerend NATUURplein

Sint Maartenschool en Barnewiel in Oudkarspel

Dit schoolplein krijgt een KING veld en een blote voeten parcours waarin rekensommen gemaakt kunnen worden. Dat kan je doen met de boomstronken waarop de tekens - : + en x staan en de hoge en lage gekleurde boomstammen met getallen erop. Daarnaast komt een rotonde met zand en een alfabetkiezelpad waarin je woorden kan springen! Wat is de uitkomst van de som die je kan maken met de getallen in je hand en de boomstronk waarover je bent gesprongen?

(On)begrensd

Openbare Daltonschool de Uitkijck in Baarn

Met een 25 meter grote lijnentekening van Nederland wordt dit schoolplein omgetoverd tot landkaart. Daarop komen allerlei mobiele blokken met cijfers, letters, vormen, kleuren en verkeersborden, waardoor een divers palet aan lessen gegeven kan worden. Kan jij berekenen hoe ver het is om van A (msterdam) naar B (aarn) te gaan?

 

Een Wereld vol Kansen

KBS Don Bosco in Steenwijkerwold

Naast een moestuin met groentekas komt op dit schoolplein een arena bestaande uit een wereldkaart en 26 kleurrijke tribuneplekken met de letters van het alfabet. Kan jij de letters van de hoofdstad van Nederland aanwijzen?

The Discovery Well

De Hoeksteen in Nijkerk

Op deze plek kunnen kinderen in een kuil vuur maken en zelf eten bereiden tijdens de les. En langs de omranding vind je onder andere lengtegraden, windrichtingen en een barometer. Kan je alle ingrediënten opnoemen waar we vandaag mee hebben gekookt?

De Leereilanden

De Wingerd in Zwolle

Op dit schoolplein vind je allerlei eilanden, zoals een rekeneiland met een rekenbasket en een klok, een wereldoriëntatie eiland met een windroos, een creatief eiland met allerlei puzzels en een taaleiland met een taalslang! Via springpalen en hinkelpaden kan je van het ene naar het andere eiland hoppen. Op hoeveel eilanden voltooi jij vandaag een opdracht?

 

Het Natuurplein

Montessorischool De Kraal in Tholen

Dit schoolplein krijgt een moestuin met eigen groente en fruit, een paddenpoel waarin je de cyclus van kikkers kunt bestuderen en een tuintje met vlinderplanten en een insectenhuis. Welke dieren heb jij vandaag gezien en op welke plek?

De Buiten Kook- en Eetplek

De Stjelp in Baard

De kinderen op deze school kunnen binnenkort in een kring om een driepoot zitten waar gekookt kan worden. De zitjes van houtblokken zijn beschilderd met allerlei letters en cijfers. Bij welke letter hoort het voorwerp dat je net buiten hebt gevonden?