Logo Buitenlesdag

De Grote Natuurles

13 april 2021 is het weer zo ver: tijdens de Nationale Buitenlesdag roepen IVN Natuureducatie en Jantje Beton alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens hun lessen. Buitenles is gezond: de frisse lucht, beweging en natuur nodigt uit tot creativiteit. Afgelopen jaar bleek een groots succes: meer dan 3000 scholen in het primair onderwijs hebben buiten les gegeven. Dit jaar gaan we daar weer voor en vragen we extra aandacht voor natuur. Want natuur, dat ervaar je niet vanuit een boek maar gewoon buiten!

Foto's Simone Both en Anja Onstenk

Ontdek de natuur op het schoolplein

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk schoolklassen op 13 april de natuur op het schoolplein gaan verkennen bundelen IVN Natuureducatie, Jantje Beton en Vereniging GDO hun krachten. Mede dankzij het Ars Donandi en Russell-ter Brugge fonds ontwikkelen we een natuurles met botanisch stoepkrijten in de hoofdrol. Want ook al lijkt het plein nog zo grijs, heb je al eens goed tussen de stenen gekeken? En wat is dat voor mos daar in de hoek? Vergeet dat stoepplantje niet! We dagen de leerlingen uit hun schoolplein door een groene bril te bekijken en de anonieme plantjes een naam te geven. Het lijkt ons te gek als leerlingen op meer dan 1000 scholen op 13 april meedoen aan De Grote Natuurles. Doe jij met ons mee?

Voor scholen

Meedoen is makkelijk! Schrijf je in voor de Nationale Buitenlesdag en geef in het aanmeldformulier aan dat je meedoet aan de Grote Natuurles. Scholen die tijdens de Buitenlesdag meedoen aan de Grote Natuurles kunnen de speciaal ontwikkelde lessen downloaden via onze databank. Helaas is het niet meer mogelijk om extra materialen te ontvangen.

 

Lesmateriaal beschikbaar

Speciaal voor de Grote Natuurles zijn er nieuwe lessen ontwikkeld, deze kan je vanaf nu downloaden via onze databank. Leerlingen gaan onder andere aan de hand van een voorleesverhaal, zoekkaarten of zelfs een app op zoek naar stoepplantjes. Bij de lessen heb je soms wat aanvullende materialen nodig, deze kan je hieronder downloaden:

Toelichting bij de Grote Natuurles

Stoepplantjes zijn voor veel mensen nog onbekend, voor jou misschien ook. Daarom hebben we bij het lesmateriaal aanvullende informatie verzameld over stoepplantjes en botanisch stoepkrijten. Je vindt er ook wat tips voor de lessen: toelichting bij de Grote Natuurles.

Een eigen zoekkaart maken

Wil je zelf een zoekkaart maken met stoepplantjes die je sowieso vindt op en rond jouw schoolplein? Gebruik dan deze handige map met foto's van wel 105 stoepplantjes en een sjabloon om de foto's in de zoekkaart te verwerken.

Vervolgopdrachten

Naast de lessen zijn er allerlei leuke opdrachten om met jouw leerlingen nog meer te leren over stoepplantjes. Voor elke groep zijn er meerdere idee├źn verzameld zodat je na de Buitenlesdag nog meer natuur op en rond jouw schoolplein kan ontdekken: vervolgopdrachten