Logo Buitenlesdag

Nationale Buitenlesdag

Dinsdag 10 april 2018

Dinsdag 10 april is het weer Nationale Buitenlesdag. Leerkrachten in heel Nederland geven deze dag buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van de kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk!  Je kunt je als school al aanmelden als je minimaal één les aan één groep buiten geeft. Deelnemende scholen krijgen bovendien gratis de nieuwe Buitenlesbundel toegestuurd, vol met uitgewerkte lesideeën en nieuwe buitenlesinspiratie.

Meld je dus snel aan via het aanmeldformulier!

Lees meer

Leerkrachten willen vaker buitenles geven

Leerkrachten willen vaker met hun leerlingen naar buiten omdat zij verwachten dat buitenlessen een positief effect hebben op de leerprestaties van leerlingen. Door regelmatig reguliere lesstof in de buitenlucht aan te bieden, ontdekken, onderzoeken en leren kinderen spelenderwijs en met veel meer plezier. Helaas ontbreekt het leerkrachten vaak aan ruimte en buitenlesmaterialen om buitenles te geven. Jantje Beton en IVN Natuureducatie helpen scholen door samen met leerkrachten te werken aan het stimuleren van buitenlessen door het organiseren van de Nationale Buitenlesdag.

Buitenles niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling

Dat buiten zijn goed is voor kinderen is algemeen bekend. Door lessen buiten te geven, worden kinderen blootgesteld aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht. Dit draagt bij aan minder vermoeidheid en een betere stemming en heeft mogelijk ook een positief effect op het leervermogen van kinderen.

Buitenles biedt ruimte voor uitdagend onderwijs

Een buitenles biedt ook mogelijkheden voor de leerkracht om uitdagendere lessen te geven. Het zijn lessen waar leerlingen zelf dingen uitzoeken, veel samenwerken en hun lichaam en zintuigen gebruiken tijdens het leren. Bewegen tijdens het leren is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid van kinderen, maar heeft ook positieve effecten op cognitieve processen.

Tweede editie Nationale Buitenlesdag groot succes

Tijdens de tweede editie van de Nationale Buitenlesdag in 2017 kregen leerlingen op maar liefst 1500 scholen in heel Nederland buiten les. In 2018 willen we nog meer scholen bereiken en enthousiasmeren om mee te doen. Geef je dus snel op en ontvang gratis de nieuwe Buitenlesbundel vol met uitgewerkte lesideeën en buitenlesinspiratie!


Er doen

2052

scholen mee aan de Nationale Buitenlesdag 2018.

Nieuws

Bekijk hier het laatste nieuws over de Nationale Buitenlesdag en ervaringsverhalen van leerkrachten

De Grote Natuurles

Ontdek de natuur op jouw schoolplein met botanisch stoepkrijten tijdens de Grote Natuurles!

Onderzoek

Bekijk hier de meest recente onderzoeken over het belang van buitenles

Geef een buitenles

Bekijk kant-en-klare buitenlessen en tips om jouw lessen buiten te geven.

Hoe werkt het?

Stap 1

Meld je aan voor Nationale Buitenlesdag 2018

Stap 2

Ontvang gratis de nieuwe Buitenlesbundel

Stap 3

Geef minimaal één les buiten op dinsdag 10 april

Stap 4

Deel je ervaring! #buitenlesdag

Impressie 2017