Logo Buitenlesdag

 

Nationale Buitenlesdag op 13 april was een groot succes!

Zo'n 300.000 kinderen kregen op 13 april 2021 buitenles en ook bij politiek Den Haag werd om aandacht gevraagd voor meer buitenles en een groen gezond schoolplein. Lees hier meer over de oproep die we deden. Op dinsdag 5 april 2022 is de volgende Nationale Buitenlesdag.

Lees meer

Leerkrachten willen vaker buitenles geven

Buitenles is niet alleen gezond en goed voor de leerprestaties van de kinderen, het is ook nog eens heel leuk! Steeds meer leerkrachten willen vaker met hun leerlingen naar buiten.Door regelmatig reguliere lesstof in de buitenlucht aan te bieden, ontdekken, onderzoeken en leren kinderen spelenderwijs en met veel meer plezier. Helaas ontbreekt het leerkrachten vaak aan ruimte en buitenlesmaterialen om buitenles te geven. Jantje Beton en IVN Natuureducatie ondersteunen hierin en stimuleren leerkrachten om buitenles te geven door het organiseren van de Nationale Buitenlesdag.

Buitenles niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling

Dat buiten zijn goed is voor kinderen is algemeen bekend. Door lessen buiten te geven, worden kinderen blootgesteld aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht. Dit draagt bij aan minder vermoeidheid en een betere stemming en heeft mogelijk ook een positief effect op het leervermogen van kinderen.

Buitenles biedt ruimte voor uitdagend onderwijs

Een buitenles biedt ook mogelijkheden voor de leerkracht om uitdagende lessen te geven. Het zijn lessen waar leerlingen zelf dingen uitzoeken, veel samenwerken en hun lichaam en zintuigen gebruiken tijdens het leren. Bewegen tijdens het leren is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid van kinderen, maar heeft ook positieve effecten op cognitieve processen.

Onderzoek laat zien dat buitenles goed is voor de gezondheid, plezier en leerprestaties van kinderen. Bekijk de onderzoeken.

 


Heb je jouw school aangemeld, maar zie je dit niet op de kaart terug? Kijk dan morgen nog eens of doe een ‘harde refresh’ met ctrl + shift + R (kan per browser anders zijn).

Op 13 april deden er

leerlingen van 2052 scholen mee aan de Nationale Buitenlesdag

Nieuws

Bekijk hier het laatste nieuws over de Nationale Buitenlesdag en ervaringsverhalen van leerkrachten

De Grote Natuurles

Ontdek de natuur op jouw schoolplein met botanisch stoepkrijten tijdens de Grote Natuurles!

Onderzoek

Bekijk hier de meest recente onderzoeken over het belang van buitenles

Geef een buitenles

Bekijk kant-en-klare buitenlessen en tips om jouw lessen buiten te geven.

Hoe werkt het?

Stap 1

Meld je aan voor Nationale Buitenlesdag 2018

Stap 2

Ontvang gratis de nieuwe Buitenlesbundel

Stap 3

Geef minimaal één les buiten op dinsdag 10 april

Stap 4

Deel je ervaring! #buitenlesdag

Lesinspiratie!

Benieuwd welke lessen je allemaal kan geven in de buitenlucht? Bekijk de lessen hier!
Veel plezier 🙂