Logo Buitenlesdag

“Als je heel enthousiast bent over een les die je hebt gegeven, dan deel je dat”

28/01/20

Basisschool Don Bosco is een buitenles arena rijker. Deze school deed in 2019 mee als ambassadeursschool van de Buitenlesdag en bouwde in datzelfde een zelf ontworpen buitenlesplek. Na de opening van dit bijzondere ‘lokaal’ begonnen de leerkrachten actief met buiten lesgeven: “Toen we de buitenlesplek kregen, hebben we afgesproken om minimaal één keer per week een buitenles te geven. En dat gebeurt over het algemeen ook echt”, vertelt Lucie, leerkracht van groep 8.

De buitenlesplek is een kleine arena van lage stenen muurtjes met gekleurde letters en cijfers en met een wereldkaart in het midden. Het wordt gebruikt voor allerlei actieve lessen, maar ook als centraal uitlegpunt voor lessen op de rest van het plein.

Enthousiasme en creativiteit delen

Lucie: “Eigenlijk kunnen alle lessen buiten worden gegeven. Dan pas je ze gewoon aan”. Maar niet iedereen verzint even makkelijk een geschikte buitenles. Daarom is het uitwisselen van les-ideeën erg belangrijk: “Tijdens de wekelijkse ‘bordsessie’ laat één iemand horen wat hij of zij gedaan heeft, zodat je geïnspireerd blijft en op nieuwe ideeën komt. Zo hoef je het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden. Daarnaast gaat het uitwisselen ook terloops. Als je heel enthousiast bent over een les die je hebt gegeven, dan deel je dat”. Bovendien verzamelen leerkrachten van Don Bosco alle ideeën op de gemeenschappelijke server.

Weer of geen weer

“In de zomer is het heerlijk om verkoeling te zoeken in de frisse schaduw op het schoolplein, maar ook in de winter is het de bedoeling gewoon naar buiten te gaan”, vertelt Lucie. Natuurlijk roepen de kinderen dan weleens ‘het is veel te koud!’, maar de truc is om de lessen op het weer aan te passen en dan dus lekker te blijven bewegen.

Terugkoppelen en afsluiten

Lucie: “Na de les koppelen we ook altijd even terug in de klas: wat ging goed, wat ging minder? Wat werkt, wat werkt niet”. Hierdoor leer je steeds beter wat goed werkt buiten en wat minder. Ook wordt de les dan duidelijk afgesloten; dat schept rust voor de leerlingen.

Buitenlesbakken

Alle materialen die de leerkrachten gebruiken voor hun buitenlessen zitten in grote bakken. Denk aan wisborden, klemborden, bordkrijt, kussentjes en spelletjes. Als een leerkracht iets mist, kan hij of zij een verzoek indienen bij de directeur. “Hierdoor heb je alles bij elkaar en hoef je niet elke keer door de hele school heen om dingen te pakken”, zegt Lucie enthousiast

 

 

Terug naar overzicht