Logo Buitenlesdag

Tips voor het maken en geven van buitenlessen

Zelf een buitenles bedenken kost even tijd, maar is eenvoudiger dan je denkt.
En hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat. Dat geldt ook voor het geven van een buitenles. 

Met deze tips helpen we je een stukje op weg.

Een buitenles in 6 stappen

Het voordeel van zelf lessen bedenken, in plaats van een kant-en-klare buitenles gebruiken, is dat je de les helemaal op jouw lesdoelen, groep en locatie kunt inrichten. We leggen je in het bovenstaande filmpje kort uit hoe je in 6 stappen een binnenles vervangt door een buitenles. Daarbij kun je een uitgebreidere omschrijving van de 6 stappen downloaden als PDF.

Klik op de afbeelding hiernaast om de poster met de 6 stappen te downloaden.

Tips voor het geven van buitenles

Hoewel het enthousiasme onder leerkrachten én leerlingen groot is over buitenlessen, is het voor iedereen best even wennen. Hoe organiseer je een buitenles, hoe houd je overzicht en wat kun je doen om te voorkomen dat de werkbladen alle kanten op vliegen? Met deze tips voor het geven van buitenles helpen we je een eindje op weg.

Voorbeeldlessen

Geen tijd of inspiratie om zelf buitenlessen te maken? Geen nood! We hebben meer dan 100 uitgewerkte buitenlessen voor je klaar staan. Uiteraard kun je ook aan deze lessen je eigen draai geven.

Het plein aanpakken?

Je kunt op elk plein buitenlessen geven. Maar het ene plein is nét even meer geschikt dan het andere. We hebben een aantal tips voor jouw schoolplein op een rijtje gezet.